Házhozszállítás

10.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

Online kiegyenlítheti számláit. Kövesse a számlaértesítő információit!

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Kenya Nyeri Gatomboya

ÚJ
Kenya Nyeri Gatomboya

Intenzív, testes, édesen savas, komplex kávé, melynek ízében fekete ribizli, alma, kései meggy, egy kis citrom és érett paradicsom aromái vegyülnek.

3 400 Ft


 • Faj: Arabika
  Fajtavariáns: SL28, SL34
  Régió: Nyeri
  Termelő: Gatomboya Coffee Factory
  Magasság: 1650-1770 m
  Betakarítás: kézi
  Feldolgozás: nedves eljárással
  Szárítás: napon, afrikai ágyakon
  Szüret: 2020/2021
  Ízjegyek: fekete ribizli, alma, kései meggy, citrom, paradicsom

  Nairobitól 160 km-re északra, a Kenya-hegység és az Aberdare-hegység között található Nyeri, az ország legfinomabb kávéit termő régiója. Kenya kávétermő területe 160000 hektár, ennek körülbelül egyharmada ültetvény, azonban a terület jelentős hányada kistermelők kezében van. A kistermelők szövetkezeti formába tömörülnek, és a kávét a szövetkezet üzemében dolgozzák fel, jelen esetben a Gatomboya mosóállomáson, Karatina város mellett.
  A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, a hőmérséklet kiegyensúlyozott, 16 és 26 ºC között változik, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet (szeptember közepétől január közepéig), és egy mennyiségében kisebb, második szüretet (április és július között), ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző.
  A betakarítás manuálisan történik. A főszüret adja a kávétermés 70%-át, míg a másodszüret a termés 30%-át. A kávék túlnyomó többsége nedves feldolgozású, a kávészemeket afrikai ágyakon szárítják, száradás után kézzel válogatják. A szárító ágyakat a legmelegebb órákban, illetve éjszaka gondosan betakarják, hogy a kávészemeket megfelelően védjék.
  ***
  Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.
  A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a legmagasabb minőséget képviselő kenyai kávékat ez a két fajta adja, azonban nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták.

  Intenzív, testes, édesen savas, komplex kávé, melynek ízében fekete ribizli, alma, kései meggy, egy kis citrom és érett paradicsom aromái vegyülnek.

 • Státusz
  ÚJ    


Webáruház készítés