Házhozszállítás

10.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

Online kiegyenlítheti számláit. Kövesse a számlaértesítő információit!

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Kenya Nyeri Gathaithi

Kenya Nyeri Gathaithi

Összetett ízvilágú kávé, édes, virágos és gyümölcsös is egyben, filterkávéként készítve teára emlékeztető ízzel. Intenzív, krémes, édesen savas, komplex kávé, világosan- és közepesen pörköljük, és mind filterkávénak, mind eszpresszónak ajánljuk.

3 400 Ft


 • Faj: Arabika
  Fajtavariáns: SL28, Ruiru 11, Batian
  Régió: Nyeri
  Termelő: Gathaithi Coffee Factory
  Magasság: 1720 m
  Betakarítás: kézi
  Feldolgozás: nedves eljárással
  Szárítás: napon, afrikai ágyakon
  Szüret: 2019/2020
  Ízjegyek: édes, virágos, gyümölcsös, tea

  Nairobitól 160 km-re északra, a Kenyai-hegység és az Aberdare-hegység között található Nyeri, az ország legfinomabb kávéit termő régiója, azon belül Gathaithi tartományban Gaki, a Gathaithi Szövetkezet központja. A szövetkezetnek jelenleg 1656 aktív termelője van.
  A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, a hőmérséklet kiegyensúlyozott, 16 és 26 ºC között változik, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet (szeptember közepétől január közepéig), és egy mennyiségében kisebb, második szüretet (április és július között), ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző.
  A főszüret adja a kávétermés 70%-át, míg a másodszüret a termés 30%-át. Minden kávé nedves feldolgozású, a kávészemeket afrikai ágyakon szárítják.
  A betakarítás manuálisan történik, amint a cseresznye megérett, és minden termelő a kávét a szüret napján egyenest a feldolgozó állomásra szállítja. Itt a kávékat minőség szerint osztályozzák, nedves eljárással feldolgozzák, majd napon, afrikai ágyakon szárítják, és száradás után kézzel válogatják.
  ***
  Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.
  A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták. Ez a munka továbbra is folyik.
  Napjainkban körülbelül 160 000 hektáron termesztenek Kenyában kávét, ennek harmada ültetvény, a többi kistermelői kávé, amit szövetkezetek dolgoznak fel.
  ***
  Összetett ízvilágú kávé, édes, virágos és gyümölcsös is egyben, filterkávéként készítve teára emlékeztető ízzel. Intenzív, krémes, édesen savas, komplex kávé, világosan- és közepesen pörköljük, és mind filterkávénak, mind eszpresszónak ajánljuk.Webáruház készítés