PÖRKÖLÉSI NAPJAINK DECEMBERBEN ÉS TOVÁBB...

DECEMBER 4, 11, 18

téli szünet :-)

2020 JANUÁR 8. és szerdánként....

Házhozszállítás

10.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

Online kiegyenlítheti számláit. Kövesse a számlaértesítő információit!

Hírlevél
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Kenya Kijani Kiboko AA+

ÚJ
Kenya Kijani Kiboko AA+
Összetett ízvilágú, harmonikus, testes, édeskés kávé, fekete ribizli és paradicsom ízjegyekkel. Világosan-és közepesen pörköljük, és mind filter kávénak, mind eszpresszónak ajánljuk.
3 200 Ft
Egységár: 12 800 Ft/kg

x 250g Kosárba Kosárba
  • A kávéról:
    Faj: Arabika
    Fajtavariáns: SL28 & SL34, Ruiru 11
    Régió: Nyeri
    Termelő: Kistermelők
    Magasság: 1600 - 2000 m
    Betakarítás: kézi
    Feldolgozás: vizes eljárással
    Szárítás: napon, afrikai ágyakon
    Szüret: 2018 október – 2019 január
    Ízjegyek: édes, fekete ribizli, paradicsom

    Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.
    A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták. Ez a munka továbbra is folyik.
    Napjainkban körülbelül 160 000 hektáron termesztenek Kenyában kávét, ennek harmada ültetvény, a többi kistermelői kávé, amit szövetkezetek dolgoznak fel. A zöld kávét a kávészemek mérete és kóstolás (cupping) alapján minősítik és árazzák, a 17/18-as szemméret feletti kávék a legmagasabb minőségűek, és AA besorolást kapnak. A „top” vagy „plus” jelölést cupping alapján a legösszetettebb és legfinomabb kávék használhatják.
    A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet, és egy mennyiségében kisebb, második szüretet, ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző.
    Nyeri az ország legfinomabb kávéit termő régiója, a központi hegyvidéken terül el, a Mount Kenya nyugati peremén, és a Great Rift Valley keleti végén. Minden kávé nedves feldolgozású, a kávészemeket afrikai ágyakon szárítják. A Kijani Kiboko elnevezés pedig előzetes várakozásainknak megfelelően nem egy falu, vagy szövetkezet, vagy egy mosóállomás neve, hanem annyit tesz (mi is meglepődtünk) „zöld víziló”. A művésznév kötelez bennünket, ezért választottunk a kávéhoz képként egy vízilovat.
  • Státusz
    ÚJ    


Webáruház készítés