Házhozszállítás

10.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

Online kiegyenlítheti számláit. Kövesse a számlaértesítő információit!

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Ethiopia Yirgacheffe Kochere

ÚJ
Ethiopia Yirgacheffe Kochere

A Yirgacheffe kávék jellegzetesek virágos, gyümölcsös ízükről, a citrusok mellett karamella és kakaó határozza meg ezt a kellemesen savas, krémes, édeskés kávét.

3 100 Ft


 • Faj:            Arabika

  Fajtavariáns: Heirloom

  Régió:         Yirgacheffe, Gedeo, Kochere

  Kereskedő: Moplaco

  Termelők: kistermelők

  Magasság: 1900m

  Betakarítás:           kézi

  Feldolgozás:           nedves eljárással

  Szárítás:    napon

  Szüret:      november-december, 2019/2020

  Ízjegyek:   citrom, karamell és étcsokoládé

   

  Etiópia déli részén, a Yirgacheffe régióban, pontosabban a Gedeóhoz tartozó Kochere-ben terem ez a kávé.

  Yirgacheffe tulajdonképpen a Sidamo kávérégió része, de a nedves eljárással feldolgozott kitűnő kávéi annyira ismertek, hogy külön mikrorégióként kezelik.

  Magas hegyek meredek, termékeny lejtőin, jellemzően 2000 méter körüli magasságban teremnek itt a kávék. Első pillantásra a hegyek erdővel sűrűn borítottnak tűnnek, de valójában egy sűrűn lakott régió is, házakkal, falvakkal, kistermelőkkel. Mintegy 26 szövetkezet működik a területen, akik kb. 44.000 farmert és 62.000 hektárnyi területet művelnek (garden coffee). Jellemző a Yirgacheffe kávék nedves eljárással történő feldolgozása, de a kivétel itt is erősíti a szabályt, kisebb mennyiségben készítenek kávét száraz feldolgozással is.

  A Heirloom, mint fajtavariáns elnevezés használatos az összes Ethiópiában vadon termő kávéfajtára, amiből a becslések szerint 6-10ezer féle létezik. A kávéfajták számossága miatt a kávéfajták egyedi genetikai beazonosítása csak igen csekély mértékben történt még, így a kávék, földrajzi elhelyezkedésük meghatározta fajtanév alatt kerülnek forgalmazásra és hordozzák a terület jellegzetes ízjegyeit. A felfedezetlenség egyben azt is jelenti, hogy genetikailag nem módosítottak, ősi, eredeti formájukban maradtak fenn, sértetlenül.

  2008-ban Etiópia létrehozta árutőzsdéjét (Ethiopia Commodity Exchange, ECX). Ettől az időponttól a kávétermelők jelentős része a tőzsdén keresztül kereskedhet a kávéval, így a kávék nyomonkövethetősége, és a kávékról származó információk sokszor limitáltak, és a termőterületekre korlátozódnak, mint pl. Yirgacheff, vagy Kochere, Yirgacheff, ami jelzi, hogy a kávé Kochere városa és környékéről származik. Az etióp kávék kis hányada érhető csak el közvetlenül a termelőkön, termelőszövetkezeteken keresztül.

  Ezt a kávét a Moplaco, Etiópia egyik legnagyobb kávéexportőre vásárolta fel, osztályozta, és minősítette. A Moplaco élén 2008 óta egy hölgy, Heleanna Georgalis áll. A családi vállalatot 1972-ben alapították, a korábban csak exportálással foglakozó cég azóta a kávétermelés és forgalmazás láncában mindenhol megvetette a lábát, saját farmmal, feldolgozó állomásokkal rendelkezik, saját fejlesztéseket hajt végre, és pörkölnek is. Mindazonáltal a fő tevékenységük továbbra is az etióp kávék exportja.

 • Státusz
  ÚJ    


Webáruház készítés