Házhozszállítás

12.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

Online kiegyenlítheti számláit. Kövesse a számlaértesítő információit!

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Ethiopia Kaffa Chena

Ethiopia Kaffa Chena

Jellegzetes virágos ízjegyek (jázmin), és citrusos gyümölcsösség teszi izgalmassá ezt az édes, közepesen testes, kellemes savasságú kávét.

3 500 Ft


 • Faj:            Arabika

  Fajtavariáns: Heirloom

  Régió:         Kaffa, Chena

  Termelők: kistermelők

  Magasság: 1700 – 1800 m

  Betakarítás: kézi

  Feldolgozás: nedves eljárással

  Szárítás:    napon, afrikai ágyakon

  Szüret:      2021/2022

  Ízjegyek:   jázmin, citrusos gyümölcsök, édes

   

  Friss szüretelésű etióp kávénk szintén Kaffa tartományból származik, mint elődje, de egy másik régiójából, Chenából. Kistermelők által termelt ősi arabika kávéfajták, amit nedves (mosott) eljárással dolgoznak fel a helyi mosóállomáson.

  Etiópia az arabika kávé őshazája, az ország dél-nyugati hegyvidékén Kaffa és Buno tartományok erdeiben a mai napig vadon is terem a kávé. A kávé, mint név is – nem meglepő - Kaffa régió elnevezéséből származik.  

  A leszüretelt kávészemeket feldolgozás előtt válogatják, kizárólag az érett, piros kávészemek kerülnek feldolgozásra. A kávébabokról leválasztják a gyümölcshúst, majd 36-48 órán keresztül fermentálják, ennek során a maradék gyümölcshústól is megszabadítják, majd mossák és osztályozzák. 10-15 napig afrikai ágyakon szárítják, naponta többször átforgatják, míg a kávébabok nedvességtartalma eléri a kb 12%-ot. A legforróbb napsütéstől és az esőtől takarással óvják a kávészemeket.

  A Heirloom, mint fajtavariáns elnevezés használatos az összes Ethiópiában vadon termő kávéfajtára, amiből a becslések szerint 6-10ezer féle létezik. A kávéfajták sokszínűségük miatt a kávéfajták egyedi genetikai beazonosítása csak igen csekély mértékben történt meg, így azok földrajzi elhelyezkedésük meghatározta fajtanév alatt kerülnek forgalmazásra és hordozzák a terület jellegzetes ízjegyeit. A felfedezetlenség egyben azt is jelenti, hogy genetikailag nem módosítottak, ősi, eredeti formájukban maradtak fenn, sértetlenül.

  Jellegzetes virágos ízjegyek (jázmin), és citrusos gyümölcsösség teszi izgalmassá ezt az édes, közepesen testes, kellemes savasságú kávét.

   

   Webáruház készítés