Új jelszó kérése
Termékeink
Házhozszállítás

10.000 Ft felett INGYENES kiszállítás Magyarország területén

Online, bankkártyás fizetés

A díjbekérő/számla értesítőjében lévő piros ikonra kattintva online kiegyenlítheti számláit.

Hírlevél
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek

Ethiopia Jimma Seka Olme

Ethiopia Jimma Seka Olme

Harmonikus, komplex kávé, ahol a frissítő savasság édes ízzel és testességgel párosul. Ízjegyei: citrom, grapefruit, ananász, mogyoró

2 700 Ft2700
Egységár: 10 800 Ft/kg

x 250g Kosárba tesz Kosárba tesz
  • Faj: Arabika
    Fajtavariáns: 74110, 74140, 74158, 74165,
    Régió: Kaffa / Jimma / Seka
    Termelő: Blen Berhane, Bazen Plantation plc
    Farm: Olmé
    Magasság: 1800-2000m
    Betakarítás: kézi
    Feldolgozás: száraz eljárással
    Szárítás: napon, afrikai szárító ágyakon
    Szüret: november közepe - január
    Ízjegyek: citrom, grapefruit, ananász, mogyoró

    Kaffa Ethiópia délnyugati tartománya, fővárosa Jimma. Kaffának két híres kávétermő régiója van: Limu, ahol a kávét nedves eljárással dolgozzák fel, és Jimma, ami a kávé száraz feldolgozásáról ismert. Jimma az ország kávéexportjának felét termeli.
    Ez az ültetvényszelektált kávé ősi kávéfajták keveréke, ami a fővároshoz közel, a Seka régió erdős területén, 1800-2000 méter magasságon terem az Olme ültetvényen, melynek tulajdonosa Blen Berhane. A 650 hektáros ültetvény 4 különböző részén, összesen 420 hektáron telepítettek kávét 2000 és 2008 között. Az ültetvény jellemző kávévariánsai a 74110, 74158, 74165, és a 74140. A fajtavariánsok kódszámát a Jimma Kutatóközpont adja, és a helyi fajták jelölésére szolgál. A kód első két száma a kávévariáns felfedezésének évét jelöli.

    Az ültetvény hozama alacsony, 2013/2014-es évben hektáronként 400kg volt, ami a legtermelékenyebb farmok esetében az 1,2 tonnát is elérheti. A kávét afrikai ágyakon szárítják 15 napon keresztül, és naponta ötször átforgatják. A szárítást betonozott területen fejezik be, további 5 nap alatt érik el, hogy a kávé nedvességtartalma 12% alatt maradjon.

    Etiópia az arabika kávé őshazája, az ország dél-nyugati hegyvidékén Kaffa és Buno tartományok erdeiben mind a mai napig vadon terem a kávé. A legenda szerint egy Kaldi nevű kecskepásztor figyelt fel a nyáj élénkségére, miután kecskéi ettek a kávécserje piros bogyós terméséből. Etiópiában a kávé nemcsak gazdaságilag az egyik legfőbb export termék, de az ország belső kávéfogyasztása is jelentős, tradicionális kávészertartása évszázados hagyományokat őriz. Etiópiának 4 kávétermelő régiója van (Sidamo, Harrar, Yirgacheffe, Limu) az ott termelt kávék kizárólag az adott régiók neve alatt forgalmazhatóak.


Webáruház készítés